miércoles, 14 de marzo de 2007


CICLES FORMATIUS

Els cicles formatius constitueixen una molt bona alternativa per la incorporació ràpida i amb garanties al mon laboral. La seva orientació pràctica, la utilització dels programes informàtics d’administració i gestió professionals, la realització dels crèdits de síntesi que proporcionen una visió global de la empresa i la Formació en Centres de Treball, són alguns dels exponents que consoliden a la Formació Professional com uns estudis amb expectatives d’èxit i projecció futura en els camps laboral i formatiu.

EN TIEMPOS DE CAMBIO, QUIENES ESTÁN DISPUESTOS A APRENDER HEREDARÁN LA TIERRA. MIENTRAS QUE, LOS QUE CREEN QUE YA SABEN, SE ENCONTRARÁN HERMOSAMENTE EQUIPADOS PARA ENFRENTARSE A UN MUNDO QUE DEJÓ DE EXISTIR. Eric Höffer

Un dels problemes de la educació és el permanent canvi social liderat per la aplicació de les noves tecnologies a les empreses. L’alumne que passa anys estudiant es por trobar al arribar a l’empresa que molts del coneixements adquirits, en moltes hores d’estudi, han quedat obsolets. És per això que la principal preocupació dels cicles formatius consisteix en el desenvolupament d’aptituds, habilitats i coneixements, que permetin als nostres alumnes adquirir capacitats tecnològiques i científiques que els formin com a persones adaptables, versàtils i susceptibles d’una inserció laboral immediata.

CUANDO SÓLO ME PREPARO PARA LO QUE DEBIERA SUCEDERME, NO ME HALLO PREPARADO PARA LO QUE ME SUCEDE... NUNCA.
Antonio Porchia

L’acció d’ensenyament i aprenentatge als cicles formatius té un clar objectiu, la capacitació ocupacional, per això la metodologia i els continguts tenen una vessant pràctica i l’alumne ha de participar de manera activa i interactiva en el seu procés formatiu. Hi ha qui diu que als cicles ensenyem a usar eines, mentre que la universitat t’ensenya a pensar. No és cert, les eines són el instrument però és el pensament el què determina la seva utilització.

SI TU MENTE ESTÁ LLENA DE CONOCIMIENTO, ESTÁS SIEMPRE PREPARADO PARA NADA.
SI ESTÁ ABIERTA, COMO LA DE LOS PRINCIPIANTES, ESTÁS DISPONIBLE PARA TODO.
EN LA MENTE DE LOS PRINCIPIANTES ESTÁN LAS MAYORES POSIBILIDADES; EN LA MENTE DE LOS EXPERTOS HAY POCAS.
S. Suzuki


Proves d’accés a la formació professional
El Departament d’Educació convoca anualment les proves d’accés als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de formació professional.
L’objectiu de la prova és que les persones que no tenen la titulació exigida per matricular-se en un cicle formatiu, i que demostrin una preparació suficient, puguin cursar aquests ensenyaments. El fet de superar-la dóna dret a cursar un cicle formatiu. La superació de la prova té validesa permanent a tot l’Estat espanyol.

Cicles formatius de grau mitjà.
Poden presentar-s’hi les persones amb 17 anys complerts o que els compleixin durant l’any 2007 i que no tinguin el graduat en educació secundària o equivalent.

Cicles formatius de grau superior.
Poden presentar-s’hi les persones amb 19 anys complerts o que els compleixin durant l’any 2007 i que no tinguin el títol de batxillerat o equivalent.
Poden presentar-s’hi les persones amb 18 anys complerts o que els compleixin durant l’any 2007 i que en la data d’avaluació de la prova acreditin tenir el títol de tècnic/a o estar en disposició d’obtenir-lo per haver superat un cicle formatiu de grau mitjà de formació professional del mateix grup d’itineraris.

· Termini d’inscripció a les proves: de l’1 al 15 de març de 2007.

Podeu trobar més informació a la web:
http://www.gencat.cat/educacio/estudis/acces_fp.htm
http://www.xtec.cat/fp/

Aquesta possibilitat d’accés permet continuar estudis i constitueix un pont sòlid per entrar a la universitat als estudiants que han cursat un Cicle Formatiu de Grau Superior.

A Catalunya, més d’un 11% dels estudiants que van entrar a la universitat, hi van arribar des dels cicles formatius. Catalunya i després el país Basc van ser pioneres a convalidar crèdits dels CFGS. (http://www10.gencat.net/dursi/)

Durant l’últim curs 2006-2007, les matrícules universitàries han estat un 8% inferiors que deu anys. Mentre que en els CFGS, la matrícula ha pujat un 290%.

Molts joves han comprovat que els Cicles de Formació professional és una garantia per obtenir un treball. Segons una enquesta de la Generalitat, el 71% dels alumnes de Formació Professional i dels CFGS ja tenien feina al finalitzar els seus estudis.

Si vols uns estudis que et capacitin per accedir ràpidament al món laboral, els Cicles Formatius són la resposta. ¡No ho dubtis!

L’IES BADALONA VII us ofereix tres cicles formatius:

Família administrativa
* Gestió administrativa (GFGM)
* Administració i Finances (CFGS)

Família informàtica
* Explotació de sistemes informàtics (GFGM)


SALÓ DE L’ENSENYAMENT

El saló Estudia que com cada any es celebra a la Fira de Barcelona, en aquesta 18a edició, amplia espais per donar a la formació professional un paper protagonista. El nostre Centre disposarà d’un espai conjuntament amb altres centres de Badalona. Hi haurà una zona específi­ca en la que es realitzaran activitats pràctiques dels cicles formatius de grau mitjà i superior.

Entre el 21 i 25 de març, al Palau núm. 2 del recinte de Montjuïc, tenim una cita a la fira on també trobareu infor­mació sobre estudis universitaris (23 i 24 de març amb Futura) i es celebrarà el Fòrum de l'Ocupació que reunirà les empreses que gestionen ofertes de treball i que busquen candidats per als seus processos de selecció.


Marín Hontoria
Cap del Departament Administratiu
IES BADALONA VII